rot balans ayarı nedir nasıl yapılır ?
Rot Ayarı Nedir?
Rot ayarı, aracın direksiyonunun tek istikamete çevrildiği vakit tekerleklerinde aynısı istikamete bakmasını gerçekleştiren ayardır. Böylece vasıta, direksiyonun döndürüldüğü tarafa doğru hareket eder.
Balans Ayarı Nedir?
Balans sözcüğü, dilimize İngilizce’den geçmiştir. Denge, balans demektir. Denge, vasıta tekerlekleri arasında olan açı ve doğrultuların birbirlerine denk olması olgusudur. Böylece vasıta tekerleklerine denk miktarda ağırlık dağıtılmış olunur.
Balans ayarının sorunu, yolda giderken aracın titremesiyle kendini belirlenmiş eder. Bilhassa hızın yükselmesi ile beraber titremenin şiddeti artar ve kendini daha fazla hissettirir. Denge ayarı sorunu, ön tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha fazla ön kısımda; arka tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha fazla arka bölümde kendini hissettirir.
Rot-Balans ayarı sorunlu bulunduğu zaman; vasıta yolda giderken hissedilebilecek derecede titreme yapar ve ya düz giderken sağa veyahut sola çeker. Bu vaziyet esasen şoförün ilgisini çekecektir ve kendini güvende hissetmemesine neden olacaktır. Uzmanlara göre, 5.000-10.000 km’de tek aracın rot-balans ayarının muayene edilmesi gerekmektedir. Şayet çukurlu ve engebeli yollardan sürekli yolculuk edilmekteyse rot denge ayarının henüz hızlıca tek muayene edilmesi makul olacaktır.
Rot-Balans ayarı bozulmamış olan tek vasıtada, tekerleklerin arasında açı ve mesafe farkı bulunmaz. Eğer vasıtada bu ayar bozulmuşsa; vasıta düz yolda giderken sağa veyahut sola çekme yapılabilir, şayet arıza ileri seviyedeyse virajlarda savrulmaya sebep olabilir. Rot-Balans ayarının sorunlu olması, aracın tekerlek dişlerinin sıyrılmasına ve tekerleklerin olması gerekenden defa henüz ivedi eskimesine sebep olabilir. Rot-Balans ayarının bozulmasıyla beraber dönüşlerde aracın tekerleklerinden bazı sesler gelmeye başlar. Zaman içinde direksiyon doğrultusuyla, tekerleklerin istikameti arasında fark oluşur.
Rot Ayarının Yapılması
Rot ayarının yapılmasından evvel vasıta, bu ayarın uygulanacağı istasyona geçirilir. Bu hususta uzmanlaşmış olan kişilerce meselenin rot ayarı dolayı mı yok ise farklı tek problemden mı kaynaklandığı belirleme edilir. Rot ayarlarının sorunlu bulunduğu belirleme edilince; değişik sensörler sayesinde aracın tekerlekleri, rot ayarı programının bulunduğu tek bilgisayara bağlanır. Bu bilgisayarda rot ayarının arıza derecesi belirleme edilir. Ardından rot ayarının yapılmasına başlanır. Her 2 tekerleğinde birbirine paralel vaziyete getirilmesiyle rot ayarı tamamlanır.
Balans Ayarının Yapılması
Balans ayarının yapılmasından evvel, aracın bütün tekerlekleri sökülür. Denge ayarının gerçekleştirileceği bölüme bu tekerlekler yerleştirilir. Ardından lastik basınçlarının ve jantlarının normal olup olmadığına bakılır. Eğer herhangi bir arıza varsa ihtiyaç duyulan olan revizyon yapılır. Ardından bu cihazlarda tekerlekler döndürülür. Tekerleklerin dönüşü sırasında bilgisayara bağımlı olan aygıt, denge ayarının arıza derecesini belirleme eder. Ustalar tekerleklerin ihtiyaç duyulan olan bölümlerine makul olan ağırlıkları yerleştirirler ve denge ayarını tamamlarlar. Bu yolla yapılan denge ayarına hareketli denge ayarı denilir.