Anasayfa
Mesajlar
Hesabım
Chat'e Katıl
+ 0

Sağlık iş Sendikası Ondokuz Mayıs üniversitesi sözleşme maddeleri TASLAK

Sağlık iş Sendikası Ondokuz Mayıs üniversitesi sözleşme maddeleri TASLAK

Sağlık iş Sendikası Ondokuz Mayıs üniversitesi sözleşme maddeleri Toplu iş sözleşmesi 01.11.2020 itibari ile yeni sözleşme kabul edene kadar yürürlükte olan sözleşme maddeleri hükümlerine göre şuanda çalışmaktayız.
Yasal haklarımız yeni iş sözleşmesine geçene kadar devam etmektedir.


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE BAĞLI 17 NOLU İŞKOLUNDA BULUNAN İŞYERLERİ İLE TÜRKİYE SAĞLIK İŞÇİLERİ SENDİKASI ARASINDA BAĞITLANACAK OLAN İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
TEKLİF TASARISI
MADDE 1- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI
Bu işletme toplu iş sözleşmesi; üyelerin sosyal, ekonomik ve kültürel düzeylerini yükseltmeyi, çalışanların insanlık onuruna yaraşır ve çağın gereklerine uygun yaşayış düzeyine ulaşmaları için yeterli ücret almalarını, işyerlerinde sosyal güvenliğin, iş ve işçi sağlığının gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını, her işçinin gücüne uygun bir işte çalıştırılmasını, işçilerin işsizlik korkusundan uzak geleceğe güvenle bakmalarını, sevgi ve saygıya dayalı disiplin anlayışı içinde en iyi ve en güzel hizmeti vermeyi, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı teşvik etmeyi, üretimi arttırmayı, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemeyi ve demokratik katılımcı düzenlemeyi amaç edinir.
MADDE 2- TARAFLAR VE TANIMLAR
A) Taraflar
Bu işletme toplu iş sözleşmesinin tarafları; 4857 sayılı İş Kanununun 2. Maddesi çerçevesinde 17 nolu “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” İşkoluna giren (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı 17 nolu işkolunda bulunan işyerleri) ile Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasıdır.
B) Tanımlar
Bu toplu iş sözleşmesi metninde,
1- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü “İŞVEREN”
2- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı 17 nolu “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” İşkolunda yer alan işyerini sevk ve idareye yetkili olanlar “İŞVEREN VEKİLİ”
3- Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası “SENDİKA”,
4- İşletmede çalışan ve kanunen işçi sayılan TÜRKİYE SAĞLIK -İŞ üyeleri “ÜYE”
5- Bu işletme toplu iş sözleşmesi ve ekleri ile birlikte “SÖZLEŞME” 6- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı 17 nolu Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşkoluna giren işyerleri ayrı ayrı “İŞYERİ”, bütünü “İŞLETME” diye tanımlanmıştır.
MADDE 3 – SÖZLEŞMENİN YÜRÜRLÜK SÜRESİ
Bu toplu iş sözleşmesi 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe girer ve 31.12.2023 tarihinde sona erer.
MADDE 4- SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA KOŞULLARI
A) Sözleşmenin Kapsamı
Bu Toplu iş Sözleşmesi;
a) Yer olarak; İşverenin bünyesinde halen kurulu bulunan ve sözleşme süresi içerisinde İş Kolları Yönetmeliğine göre Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş koluna giren, idari ve mali yönden işverene bağlı olarak kurulan yeni işyerleri ve bağlı tüm işyerleri ile bu işyerlerinin bağlantı ve eklentilerini kapsar.
b) Şahıs olarak da; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu göre Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası üyesi bulunan tüm işçiler bu toplu iş sözleşmesi kapsamı içindedir.
Ancak, 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçiler, 696 sayılı KHK ile belirlenen toplu iş sözleşmesinin bitiş tarihi olan 31.10.2020 tarihinden sonra bu TİS kapsamına alınır ve TİS’den yararlandırılırlar.
B) Yararlanma Koşulları
Bu işletme toplu iş sözleşmesinden Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası üyeleri yararlanırlar. Bu işletme toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden itibaren, imza tarihinden sonra üye olanlar ise; üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene yazı ile bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.
2
Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye bulunmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye bulunup da ayrılanlar veya sendikadan çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur.
Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır.
Taraf sendikanın yetki belgesi alması şartıyla sözleşmede belirtilmiş bütün kurulların ve temsilcilerin yetki ve görevleri yeni toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar devam eder.
MADDE 5- SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ
A) İşveren; hiçbir şekilde bu Toplu İş Sözleşmesi hükümlerini kısmen veya tamamen, doğrudan doğruya veya dolaylı yollarla Türkiye Sağlık-İş Sendikası üyesi olmayanlarla, sendikasız veya başka bir sendikanın üyelerine uygulayamaz.
B) İşveren tarafından, sendika üyesi olmayan işçilere bu toplu iş sözleşmesiyle sağlanan haklar verildiği veya her ne ad altında olursa olsun bu hakların ve yararların daha üstünde hak ve yararlar sağlandığı takdirde sendikanın işverene bildirdiği anda işveren yanlış uygulamaya son verir. Sendikanın yazılı bildiriminin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen uygulamaya son verilmezse, bu uygulama, münhasıran o işverenin işyerinde çalışan sendikalı işçilere de uygulanır.
MADDE 6- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞ SÖZLEŞMELERİNE ETKİSİ
Toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihte işveren ile işçi arasında mevcut olan iş sözleşmelerinin, işçi aleyhine olan hükümlerinin yerini bu toplu iş sözleşmesinin hükümleri alır. İş bu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki yasalara aykırı olmamak kaydıyla iş sözleşmeleri her türlü hükümleri ihtiva eder. Sözleşmede yasa hükümlerine yapılan atıflar, toplu iş sözleşmesinde yer almasa bile hükümlerin sözleşme hükmü niteliğinde olduğunu gösterir.
İş bu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki yasa, tüzük, yönetmelik hükümleri uygulanır.
Toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden önce işçi lehine düzenlenmiş ve verilmiş haklar saklıdır ve uygulamasına devam olunur.
MADDE 7- SENDİKAL FAALİYETLERE OLANAK SAĞLAMAK
A) Sendika yöneticileri ve şube yöneticileri, baştemsilciler ve işyeri temsilcileri iş saatleri içerisinde işçiyi ve sendikayı ilgilendiren konularda, haber vererek işyeri yetkilileri ile görüşürler.
B) Sendika ve şube yöneticileri ile baştemsilciler önceden işverene haber vermek ve işi aksatmamak kaydı ile iş saatleri içerisinde işçilerle görüşebilirler. Bu konuda işveren yöneticileri her türlü kolaylığı gösterir.
MADDE 8- İŞÇİLİK HAKKININ KORUNMASI, GÖREV BÖLÜMÜ, İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ
a) Her işyerinde o işyerinin kapsadığı hizmet dalları ve kadrolara göre, gerekli görev dağılımı mevzuata ve bu sözleşmeye aykırı olmamak kaydıyla, işveren yada vekilince yapılır.
b) Her işçi, hizmet akdinde yazılı olan yada fiilen çalışmakta olduğu işte çalıştırılır. İşçi fiilen yapmakta olduğu görevinden sorumludur. Ancak, hizmetin zorunlu kıldığı durumlarda, işveren yada vekilinin yazılı onayı ile daha vasıflı bir işte, görev verilen işçilere, göreve devam ettiği sürece, fiilen yaptığı işin karşılığı olan ücret dışındaki haklar verilir.
c) İşçinin görevlendirilmesi ve işverene bağlı bir işyerinde çalıştırılması hususunda ilgili yasa hükümleri uygulanır.
d) Vasıfsız işçi kadrosunda bulunmakla beraber 1 (bir) yıl süre ile vasıflı işçiler tarafından yapılması gereken bir işte çalışmış olanlar bu sürenin sonunda vasıfsız bir işte çalıştırılamazlar.
e) İş ve işyeri değişikliği ceza mahiyetinde olamaz.
MADDE 9- İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ, TEMSİLCİ ODASI VE İLAN TAHTASI
A) Temsilcilerin Görevleri.
3
- İşyeri sendika temsilcisi, yetkisi dahilinde kendisine intikal ettirilen uyuşmazlık ve şikayetleri tarafsız bir açıdan değerlendirip çözümlenmesine çalışır.
- Uyuşmazlıkların büyümesine engel olmaya gayret eder. İşçileri hizmeti en iyi bir şekilde yerine getirmeye ve iş disiplinine uymaya davet eder, gerekli çalışmada bulunur.
- İşyerinde huzurun devamlılığı ve çalışma barışının korunmasına yardımcı olur. Sendikaca verilen bilgileri işçilere ulaştırır. İzah eder. İşçilerin şikâyet ve dileklerini ilgililere bildirir.
- Temsilcilik sıfatı; bu sıfatı taşıyana, gerek hizmetin yerine getirilmesi, gerekse iş disiplinine uyması bakımından bir üstünlük sağlamaz. Baştemsilciler işveren vekilinin bulunduğu yerde çalıştırılır.
- İşyeri baştemsilcisine bu maddede belirtilen görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli kolaylık sağlanır.
- Sendika ve konfederasyonların yönetim kurullarında veya başkanlığında görev aldığı için kendi isteği ile çalıştığı işyerinden ayrılan işçiler, bu görevlerinin seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi istekleriyle çekilmek suretiyle son bulması halinde, ayrıldıkları işyerinde işe yeniden alınmalarını istedikleri takdirde, işveren, talep tarihinden itibaren en geç bir ay içinde bu işçileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe, diğer isteklilere nazaran öncelik vererek almak zorundadır. Bu takdirde, işçinin eksi kıdem hakları ve ücreti saklıdır. Bu hak, sendika veya konfederasyonlardaki yöneticilik görevinin sona ermesinden başlayarak üç ay içinde kullanılabilir.
- Sendika, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince birisi baş temsilci olmak üzere yeteri kadar sendika temsilcisini atar. Bu konuda yapılacak olan atamalar işverene ve ilgili mercilere yazılı olarak bildirilir.
İşyerinde işçi sayısı 50’ye kadar ise 1,
“ “ “ 51-100 arasında 2,
“ “ “ 101-500 arasında 3,
“ “ “ 501-1000 arasında 4,
“ “ “ 1001-2000 arasında 6,
“ “ “ 2000’den fazla ise 8,
İşyeri sendika temsilcisinin belirsiz süreli hizmet akdinin işveren tarafından feshinde İş Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri temsilcisinin çalıştığı işyerini değiştiremez veya işinde esaslı bir tarzda değişiklik yapamaz.
B) Temsilci Odası.
- Her işyerinde temsilcilerin evrak ve kayıtlarını muhafaza etme ve çalışmalarını yürütmek amacıyla bir temsilcilik odası verilir. İşverence temsilci odasında bir masa, yeteri kadar sandalye, çelik dolap, telefon, bilgisayar, duvar gazetesi için pano kitaplık ve gerekli kırtasiye malzemeleri bulundurulur.
C) İlan Tahtası.
- Sözleşmenin kapsadığı işyerinde işçilerin görebilecekleri uygun yerlere işverence camlı ve kilitli ilan tahtası konur. İlan tahtasının iki kilidi bulunur. Kilitlerden birinin anahtarı işveren veya vekilinde, diğerininki ise sendika temsilcisinde bulunur.
- Bu ilan tahtalarına tarafların işçileri ilgilendiren bildirileri, tamim, bülten vs’ler asılır. Sendika ilan tahtasına asılmasını istediği bildirileri bir yazı ile işverene gönderir. Bildiriler alındığı tarihten itibaren üç gün içinde ve 15 gün süre ile ilan tahtasına asılır. İlan tahtasına asılacak bildiriler, hiçbir surette siyasi yahut kanunlarca yasaklanmış veya işvereni küçük düşürücü mahiyette kanunen suç teşkil eden konuları ihtiva edemez.
- Sendika Genel Merkezinin yazılı istemi olmadan, sendika adına ilan tahtasına bildiri asılamaz. Toplu iş sözleşmesine taraf olmayan diğer sendikalar için de ayrıca temsilci odası ve ilan tahtası bulundurulamaz.
MADDE 10- SENDİKA TEMSİLCİ, YÖNETİCİ VE ÜYELERİNE TANINAN ÜCRETLİ İZİNLER.
A) Baştemsilci İzni.
4
Sendika Baştemsilcisine, temsilcilik görevlerini yerine getirebilmesi için haftada 8 saat izin verilir. Baş temsilciler bu izni işyerindeki esas işini aksatmamak şartı ile kullanırlar. Baştemsilciler seçildikleri veya atandıkları işyerinde ve devamlı gündüz vardiyasında çalıştırılır.
Baştemsilcinin izin süresini işyerinde geçirmesi asıldır. Ancak, sendika veya şubesinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulamak koşulu ile sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilirler.
Baştemsilci mühim ve acil vakalarda günün her saatinde işyerine gelerek konuyla ilgilenebilirler, bu uygulama vardiyalı çalışmalarda da yapılabilir. Şu kadar ki olay yerine gelen Baştemsilci de, iş disiplininin gerektirdiği tutum ve davranış içinde olmak zorundadır.
Sendikada Yönetici olarak görev alan işçilere de yukarıdaki baştemsilciye verilen har ve izinler aynen uygulanır.
B) Temsilci İzinleri.
İşyeri sendika temsilcileri, temsilcilik görevlerini işyerlerindeki işlerini aksatmamak şartı ile aşağıda yazılı sürelerde yerine getirirler.
İŞYERİ İŞÇİ MEVCUDU HAFTALIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ
01-50 işçi çalıştıran işyerinde 4 saat,
51-200 işçi çalıştıran işyerinde 6 saat,
201-500 işçi çalıştıran işyerinde 8 saat,
500’den fazla işçi çalıştıran işyerinde 10 saat,
C) DİĞER İZİNLER.
Sendika temsilcisi ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenen şekle göre ücretli izin verilir.
İŞYERİ İŞÇİ MEVCUDU YILLIK TOPLAM ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ
01-50 işçi çalıştıran işyerinde 25 gün,
51-100 işçi çalıştıran işyerinde 35 gün,
101-200 işçi çalıştıran işyerinde 45 gün,
201-500 işçi çalıştıran işyerinde 65 gün,
501-1000 işçi çalıştıran işyerinde 85 gün,
1000’den fazla işçi çalıştıran işyerinde işçi sayısının ’u kadar gün.
Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde işyeri işçi sayısının %5’inden fazla sayıda üyenin birden bu izni kullanması işverenin onayına tabidir.
Ancak, genel kurullar için bu % 5 oranı aranmaz.
MADDE 11- SENDİKADA GÖREV ALANLARIN GÜVENCELERİ.
A) Sendikanın bütün kademelerinde görevli yöneticiler, işyeri baştemsilcileri ve temsilcileri ekonomik ve demokratik sendikal faaliyetleri nedeni ile işten çıkarılamaz. Rızaları dışında fiilen çalıştığı işi ve işyeri değiştirilemez.
B) Sendikanın merkez ve şube yönetim kurulunda ve başkanlıklarında görev alarak kendi istekleri ile işyerinden ayrılan işçiler teşekküldeki görevlerinin seçime girmemek, seçilmemek veya çekilmek suretiyle son bulması üzerine işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren istek tarihinden itibaren en geç bir ay içinde o andaki şartlarla eski veya eski işlerine uygun başka bir işe almaya mecburdur. (Kıdem tazminatını alanlara bu hüküm uygulanmaz.) Bu takdirde ücret ve eski kıdem hakları saklı kalmak kaydıyla işine iade edilen işçiye toplu iş sözleşmesi ile getirilen tüm haklar da verilir. Bu hakkın kullanılması teşekküldeki görevin sona ermesinden başlayarak üç ay içinde geçerlidir.
MADDE 12- SENDİKANIN YARARLANABİLECEĞİ SALON, ARAÇ VE GEREÇLERİ.
5
Sendika; eğitim, seminer, konferans ve benzeri sosyal, eğitsel toplantıları için işverenin salon ile araç ve gereçlerinden işverenle anlaşma sağlayarak ücretsiz yararlanır.
MADDE 13- SENDİKA AİDATI VE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ.
A) İşveren 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine uygun olarak sendikaca bildirilecek üyelerden aidat keserek işçi aylık ücretlerinin ödendiği günü izleyen 15 gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. Ayrıca, hangi işçilerden ne kadar kesinti yapıldığını gösterir listeyi de aynı süre içerisinde sendikaya göndermekle yükümlüdür. İşveren bu yükümlülüklerini yerine getirmek için sendikadan herhangi bir ücret talep etmez. İşçilerden kesilecek dayanışma aidatı içinde aynı esaslar uygulanır.
B) İşveren, yukarıda belirtilen süre içerisinde sendika üyelerinden kesmediği veya kesmesine rağmen, sendikanın hesabına yatırmadığı aidatları bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz miktarları ile birlikte ödemekle yükümlüdür.
C) Yetkili sendika dışında başka bir sendika adına ve hesabına aidat kesintisi yapılamaz.
D) İşveren veya işveren vekilleri, sendika ve şubece isim listesi istenmesi halinde geciktirilmeden, çalışan işçilerin kadroları ve mümkün olan bilgilerde belirtilerek isim listesini mevcut belgelere dayanarak onaylanmış şekilde sendikaya vermekle yükümlüdür.
MADDE 14- SENDİKA ÜYELERİNİN GÜVENCESİ.
Anayasa ve diğer mevzuat hükümleri ile işçilere tanınmış bulunan haklar, gerek doğrudan doğruya ve gerekse dolaylı olarak ihlal olunamaz. İşçilerin hak etmiş olduğu ücretlerinden her ne sebeple olursa olsun bir indirim yapılamaz. İşçinin ücret statüsünde, ödeme şeklinde, unvanı vs. şartlarında işçi aleyhine bir değişiklik yapılamaz.
MADDE 15- İŞÇİNİN ZORLANAMAYACAĞI GÖREVLER.
İşveren işçiye, yasalara, toplu iş sözleşmesine, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine aykırı iş yaptıramaz. İşçi kendisine verilen emri, yasa ve toplu iş sözleşmesine aykırı görürse bizzat veya işyeri temsilcisi aracılığıyla görevin yasaya ve sözleşmeye aykırılığını görev veren yetkiliye derhal bildirir. Yetkili bu görevin yapılmasında ısrar ederse emir yerine getirilir. İşçinin veya temsilcinin uyarısına rağmen yaptırılan işten veya sonucundan işçi sorumlu tutulamaz. İşçi veya temsilci olayı en kısa sürede emri verenin bir üst amirine yazılı olarak bildirmek zorundadır.
MADDE 16- ASKERLİK DURUMU a) İşveren, muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir nedenle silah altına alınan üyeye, silah altına alındığı süre için ücretli izin vermeyi kabul eder. Bu süre 90 günü geçemez. Üyenin bu haktan yararlanabilmesi için o işte en az 1 yıl çalışmış olması şarttır. Ancak, ücretli izin süresince Milli Savunma Bakanlığı tarafından maaş verilen üyenin aldığı maaş, işyerinden aldığı maaştan az ise, aradaki fark işveren tarafından üyeye ödenir. Bu amaçla verilen izinler yıllık ücretli izinden sayılmaz. b) Muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan işçilere bu ödevin bitiminden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde işveren başvuru tarihini izleyen iki ay içinde boş kadro var ise eski unvanları ile işe alır. Diğer konularda 4857 sayılı yasanın 31. maddesi hükümleri uygulanır. MADDE 17- TOPLU İŞTEN ÇIKARMA VE İŞ GÜVENCESİ 4857 sayılı İş Kanununun 29.’uncu maddesi hükümleri uygulanır. MADDE 18- DENEME SÜRESİ a) Deneme süresi 2 aydır. b) İşveren deneme süresinde işçinin çalışmasını yeterli bulduğunda, sürenin sonucunu beklemeksizin yeterliliğini onaylayıp sürekli işçiliğini kesinleştirir. MADDE 19-VARDİYALI ÇALIŞMA a) İşverence belirlenen vardiya cetvelleri, işyeri sendika baştemsilcisinin de (Baştemsilcinin
6
bulunmadığı yerlerde temsilcinin) görüşü alınmak sureti ile her ay işyerinde ilan edilir. b) İşçinin vardiyalı çalışma saatleri arasında en az 16 saat zaman aralığı bulundurulur. 16 saatin hesabında fazla çalışmalar dikkate alınmaz. Vardiya dönüşlerinde veya sair zaruri sebeplerle 7,5 saat ara ile vardiyaya çağrılan işçinin sonraki 7,5 saatlik çalışması fazla çalışma sayılır. Haftalık izni vardiyaları sonunda kullandırılan işçilerin haftalık izinleri vardiya bitiminden 16 saat sonra başlar. Vardiyaların düzenlenmesinde işçiler arasında ayrıcalık yapılamaz.
MADDE 20- ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER.
A) İşçinin işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmesi halinde yolda geçen süreler.
B) İşçinin, işveren tarafından işiyle ilgili başka bir yere gönderilmesi veya işverenle ilgili başka bir yerde meşgul edilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
C) Yağmur, sel, elektrik ve su akımının kesilmesi, malzeme araç ve koruyucu eşyanın olmaması nedeniyle işbaşında olup da çalışmadığı süreler işçinin yasal iş süresinden sayılır.
D) İşçinin, işverenin işini yaparken meydana gelen olaydan dolayı mahkemede, karakolda ve hastanede geçen süreleri belgeleme koşuluyla iş süresinden sayılır.
E) İşverenin araç ve gerecinde meydana gelen arıza nedeniyle gecikilen süreler de çalışmış gibi sayılır.
MADDE 21- İŞE GEÇ GELME.
İşçinin saatinde işe gelmesi esastır. 30 günlük süre içinde 4 defa 20 dakikaya kadar işe geç gelen işçiyi işveren işe başlatır. Bu gecikmeden dolayı işçinin ücretinden bir kesinti yapılamaz. 30 günlük süre içinde (4 defadan fazla) veya 20 dakikayı saati aşan geç gelmede işçiyi işveren tam veya yarım gün için işe başlatıp başlatmamada serbesttir. 30 günlük süre işçinin işe geç geldiği günden itibaren hesaplanır. Yangın, deprem, su baskını, yoğun kar yağışı gibi nedenlerle mahalli vasıtaların gecikmeye uğradığı hallerde o gün işine geç gelen işçi işe başlatılır. Geç kaldığı saatler ücretli izinli sayılır. Bunun dışında birim amirince kabul edilen meşru mazeretlerinden dolayı işe geç gelenler geç kaldıkları sürelerce ücretli izinli sayılırlar.
MADDE 22- NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ.
1- Bu işletme toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin haftalık çalışma süresi 40 saattir. İşveren, bu 40 saatlik haftalık çalışma süresini işyerinin özelliklerine göre haftada 5 gün veya 6 gün olarak düzenlemeye, sonradan iş icap ve zaruretlerine göre değiştirmeye yetkilidir.
2- Röntgen mahalli olarak tecrit edilen yerlerle, radyum, radyoterapi ve santral hizmetlerinde çalışanların günlük çalışma süresi 5 saattir.
MADDE 23- ARA DİNLENMESİ.
İşyerinde ara dinlenmesi 1 saattir. Ara dinlenmesi, işçilere nöbetleşe kullandırılabilir.
Ara dinlenmesi içinde işçinin çalıştırılması halinde veya ara dinlenmesi kullanmaları mümkün olmayan (devamlılığı zorunlu olan) birimlerde çalışanlar için bu sürelerdeki çalışmaları normal çalışma süresinden sayılır. Özellikle sağlıkçı olarak çalışan işçilerin ara dinlenmeleri ile sağlıkçı olarak çalışan memurların ara dinlenmeleri arasında ayrım yapılamaz.
MADDE 24- TUTUKLULUK- GÖZETİM ALTINA ALMA VE MAHKUMİYET
HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLATMA
1- İşçi herhangi bir suçla tutuklandığı ve tutukluluğu 30 günü aştığı takdirde, hizmet akdi münfesih sayılır. Bu 30 günlük süre, işçinin ilk duruşmaya çıktığı tarihte başlar. Bu sürenin başlamasından itibaren 30 güne kadar süren tutukluluk hallerinde tutuklu kalınan süreler kadar işçi ücretsiz izinli kabul edilir.
2- Gözetim altına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde, yasal gözaltı süresinde ücretsiz izinli addedilir.
3- Tutukluluğun;
7
a) Kovuşturmaya yer olmadığı,
b) Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,
c) Beraat kararı verilmesi,
d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması, nedenlerinden biri ile son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde, işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. Bu halde işe tekrar alınan işçinin, eski kıdem hakları saklıdır.
4- Adi suçlardan (bu maddenin 6.bendindeki suçlamalar hariç) yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken tahliye edilenlerin bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması, hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar.
Bilahare hüküm giymeleri halinde hizmet akitleri münfesih sayılır. Şu kadar ki, 5.fıkranın (a) ve (b) bentleri saklıdır.
5- Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;
a) 6 ay ve daha az ceza alan,
b) 6 aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan fazla ceza aldığı halde 6 aydan önce tahliye edilen işçiler bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işverenin takdiri ile tekrar işe alınabilirler.
6- Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, devletin ülke ve milleti ile bütünlüğüne, milli güvenliğe, kamu düzenine, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı işlenen suçlardan hüküm giyenlerin iş akitleri cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi geri dönüşü olmaksızın münfesih sayılır.
7- İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken trafik kazası yapan şoförler ve iş makineleri operatörleri bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri takdirde 90 gün içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartıyla;
a) Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 gün içinde,
b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde başvurmaları halinde eski işlerine alınır.
MADDE 25- İŞE ALMADA USUL.
A) Evvelce aynı işyerinde çalışıp uygun nedenlerle kendiliğinden işten ayrılan ve uygun nedenlerle tenkisata tabi tutulanlar,
B) Hastalık nedeniyle ayrılmış olup, iyileşmesi sonucunda iki ay içinde başvuranlar,
C) İşyerinde çalışan işçilerden herhangi birinin herhangi bir nedenle malûl kalması yada ölmesi durumunda işe girmeye durumu uygun çocuklarından birini veya eşini işe alır.
D) 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinden doğan yükümlülüğün yerine getirilmesinde evvelce işyerinde sakatlanmış işçilere öncelik hakkı tanınarak tercihen işe alınırlar.
E) Hangi nedenle işe alınırsa alınsın işe girmede işçinin Türkiye İş Kurumundan gönderilmiş olması ve sınava girmesi esastır MADDE 26- YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER
A) Hizmeti 1-5 yıl olanlar için 24 işgünü
Hizmeti 5-10 yıl olanlar için 26 işgünü
Hizmeti 10-15 yıl olanlar için 28 işgünü
Hizmeti 15 yıldan fazla olanlar için 30 işgünü ücretli izin verilir. B- İzin süresine rastlayan hafta tatili, Ulusal Bayram ve genel tatil günleri izinden sayılmaz. C- Radyoloji, Radyum ve Elektrikle tedavi müesseseleri hakkında tüzük hükümleri gereğince röntgen ve radyum ile iştigal eden işçilere yıllık izinlerinden ayrı olarak yılda bir ay ücretli izin verilir.
Ancak işbu maddede öngörülen izin süreleri tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden az olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, Hafta Tatili ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
8
İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir İzin Kayıt Belgesi tutmak zorundadır. D- İşveren sadece Üniversitemize bağlı bulunan hastanelerde işçiye görev verebilir, fazla mesai yaptırabilir. Eksik yaptıkları mesailer fazla mesaiden mahsup edilir. E- Bu Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yer alan her işyerinde 4857 sayılı yasanın 60. maddesi uyarınca hazırlanan yıllık ücretli izin yönetmeliğinin ilgili maddesine göre her işyerinde izin kurulları oluşturulur. İzin Kurulu Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğine göre çalışmalarını sürdürür, yıllık izin hakkı doğmuş olan işçilerin izin çizelgeleri kurul tarafından hazırlanır ve işverenin onayından sonra işyerinde ilan edilir. İzin Kurulu tarafından belirlenen ve işverence onaylanan izin çizelgelerine göre belirlenmiş tarihlerde işçilerin izinlerinin kullandırılması zorunludur. İzin çizelgelerine göre izinli olan işçiye izin süresince işyerlerinde iş verilmez. MADDE 27- ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER-MAZERET İZİNLERİ
Önceden veya sonradan mazeretlerini belgelemek kaydıyla;
a) İşçinin evlenmesi durumunda 5 işgünü,
b) İşçinin ana, baba, kardeş, eş ve çocukları, kayınvalide, kayınpeder, kayınbiraderlerinden birinin ölümü halinde 5 işgünü,
c) İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 işgünü,
d) Yangın, sel, deprem gibi doğal afetlere uğrayan işçiye en az 10 işgünü,
e) İşçinin çocuklarının evlenmesi veya sünneti halinde 2 işgünü,
f) İşçinin yıllık askerlik yoklaması halinde 1 işgünü,
g) İşçilere ana, baba, eş ve çocuklarının hastalanması ve ev yada hastanede bakıma muhtaç olması durumda 5 işgünü,
h) İşçilere zorunlu ihtiyaçlarını karşılamalarını teminen yılda 10 güne kadar işverenin uygun görmesi halinde ücretli mazeret izini verilebilir.
ı) Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 3 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
i) İşçinin bakmakla yükümlü olduğu veya işçinin refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.
j) Röntgen mahalli olarak tecrit edilen yerlerle, radyum, radyoterapi ve santral hizmetlerinde çalışan kadın işçiler, hamileliğini tespit eden doktor raporu ibrazı tarihinden itibaren hamileliği süresince branşlarına yakın başka bir işte çalıştırılır.
k) Hamile işçilere; SSK mevzuatına göre doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olarak verilen raporlu süreler için ödenen iş göremezlik ödenekleri, işverence tama iblağ edilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılamayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Bu gibilere talepleri halinde doğum sonrası izni takiben iki yıla kadar ücretsiz izin verilir.
Mazeret izni senelik izinden ayrıdır.
Bir yılı doldurmayan işçinin mazeret izin kullanma hakkı vardır.
MADDE 28- ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri aşağıda belirtilen günlerdir. Ulusal Bayram 29 Ekim günüdür. 28 Ekim günü saat. 13.00’de başlar, 29 Ekim günü devam eder. Resmi Bayram ve Genel Tatil Günleri.
9
1- 1 Ocak günü Yılbaşı Tatilidir 2- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. 3- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramıdır. 4- 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı 5- 15 Temmuz Demokrasi ve Özgürlükler Günü 6- 30 Ağustos Zafer Bayramıdır. Dini Bayramlar. 1- Ramazan Bayramı. Arife günü saat. 13.00 den itibaren 3,5 gündür. 2- Kurban Bayramı. Arife günü saat. 13.00 den itibaren 4,5 gündür. Yukarıda belirtilen günlerde işçiye bir iş karşılığı olmaksızın ücretleri tam olarak ödenir. Şayet bu günlerde ve Genel Tatil günlerinde tatil yaptırılmayıp işçi rızası ile çalıştırıldığında çalışılan her takvim günü için normal yevmiyeleri hariç 3 yevmiye daha verilir. İşçiler bu günlerde rızaları ile çalıştırılabilirler. Ancak, işveren işyerlerinde işin özelliği bu günlerde çalışmayı gerektiriyorsa işçinin rızası aranmaz. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde işçinin günlük çalışma süresinden fazla çalışma yapması halinde; fazla çalışılan saatlerin her biri için toplam 3 saatlik ücret ödenir.
MADDE 29- ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ.
İşçiye müracaatı üzerine mazeretine binaen 12 aya kadar ücretsiz mazeret izni verilir.
MADDE 30– İŞ GÜVENCESİ VE İŞÇİ ÇIKARTILMAMASI.
a) İşveren, ilgili yasalara, Yargıtay Kararlarına ve bu toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırı olarak işçilerin iş akitlerini sona erdiremez.
b) İş akdinin fesih edildiği durumlarda, işyerinde çalışan işçi sayısına bakılmaksızın 4857 sayılı İş Kanununun iş güvencesine ilişkin hükümleri (4857/18-19-20-21-22) uygulanır.
c) İşveren tarafından, 4857 sayılı İş Kanununun 25’nci maddesi dışında keyfi ve haksız bir sebeple işten çıkarmalarda, Mahkeme tarafından feshin geçersizliğine karar verildiğinde, Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye, dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer tüm sosyal hakları ödenir.
d) İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25’nci maddesi dışında keyfi ve haksız bir sebeple işten çıkarmalarda, Mahkeme veya Özel Hakem tarafından feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun 21’nci maddesinde belirtilen iş güvencesi tazminatını 8 (sekiz) aylık ücreti tutarında ödemekle yükümlüdür.
MADDE 31- BİLDİRİM ÖNELLERİ VE İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ.
a) Hizmet akitleri, bu sözleşme hükümlerine uygun olarak işveren tarafından önceden karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmak koşulu ile bildirim tarihinden itibaren;
6 aydan az süre ile çalışan işçilere 3 hafta
6 ile 18 ay süre ile çalışan işçilere 5 hafta
18 ay ile 3 yıla kadar çalışan işçilere 8 hafta
3 yıldan fazla süre ile kadar çalışan işçilere 10 hafta
İş akdi feshedilmiş sayılır. Hizmet akdini işçinin feshetmesi durumunda kanun hükümleri uygulanır.
b) İşçi, bildirim önellerinde işveren tarafından çalıştırıldığı takdirde, bildirim öneli içerisinde tüm haklardan yararlanır.
MADDE 32- YENİ İŞ ARAMA İZNİ.
İşverenin yazılı ihbarı ile veya işçinin dilekçesi ile iş sözleşmesi ihbar önellerine uyulmak suretiyle fesh edildiğinde işveren, işçiye talebi halinde, çalışma saatleri içinde günde 4 saat ücretli iş arama izni verir. İşçi talep ettiğinde sözleşmenin son bulacağı zamandan önceki günlere rastlamak
10
üzere bu izinler topluca verilir.
MADDE 33- KIDEM ZAMMINA ESAS KIDEM TARİFİ.
Kıdem, hizmet akdinin aralıklarla devam etmiş ve yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalışılan bütün hizmetlerinin toplamıdır.
MADDE 34- KIDEM TAZMİNATI.
İşçilerin iş sözleşmelerinin iş yasasındaki kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 45 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıldan artan süreler içinde aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir, iş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.
MADDE 35- KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI VE ÖDENMESİ.
A) Kıdem Tazminatına esas olan ücret, işçinin en son aldığı günlük ücretine bu toplu iş sözleşmesiyle kazanılan ve devamlılık arz eden ayni ve nakdi yardımların toplamının ilavesi ile bulunacak ücrettir.
B) İşçinin kıdem tazminatının hesaplanmasında yasa ve toplu iş sözleşmesi hükümleri uygulanır.
C) Emekliliğe hak kazanıp Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olabilir belgesi alan işçiler, işverene emeklilik dilekçesini verdiği tarihten itibaren işveren işçinin hesaplanacak kıdem tazminatını bir seferde ödemek zorundadır. Gecikmesi halinde en yüksek mevduat faiziyle ödenir. MADDE 36- HASTALIK DURUMU VE SİGORTA ÖDEMELERİNİ TAMAMLAMA A- Sendika üyesi İşçilerin Hastalığı veya Herhangi Bir Sağlık Engeli Halinde; 1-Hastalığın sigortaca ödenek verilmeyen ilk 2 (İki) iş günü için normal günlük ücreti tam olarak işverence ödenir.
2- Kapsama dahil işyerlerinde çalışmakta olan işçilerin; yatarak tedavi gördükleri veya istirahatli bulundukları sürelere ait ücretleri tam olarak ödenir. Bu durumda olan işçiler istirahatin sona erdiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde ilgili Sosyal Güvenlik Kurumundan kendi adına tahakkuk ettirilen geçici iş görmezlik ödeneğini alır en geç üç işgünü içinde belgesiyle birlikte işverene öder. İşverence kabul edilebilir mazereti dışında bu ödemeyi süresinde yapmayan işçinin ilk ücretinden, bu ödemeler mahsup edilir. 3- İşçinin iş sözleşmesi, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık yardımı yapmakla yükümlü olduğu süre içinde fesh edilemez. 4- İşveren işçilerin periyodik sağlık kontrollerini yaptırır. B- Sağlık Tesislerinden Yararlanma Ve İşçilerin Genel Muayenesi; 1- İşyerinde çalışan bütün işçiler 6 ayda bir doktor muayenesine tabi tutulur. 2- Tıp Fakültesi Hastanelerinde çalışan ve ameliyathane, acil servis, enfeksiyon hastalıkları, radyasyona tabi bölümler, laboratuvar ve benzeri yerler ile temizlik işlerinde çalışan işçilerin en az 6 (Altı) ayda bir olmak üzere periyodik sağlık kontrolleri işverence yaptırtır. 3- İşçinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ölümü halinde, işveren belediye sınırları içerisinde ücretsiz olarak taziye arabası tahsis eder. 4- Üniversiteye ait var ise işçi yatakhaneleri sağlık koşullarına uygun duruma getirilerek çalışan sendika üyesi işçilerine de ücretsiz olarak tahsis edilir. Yatak, battaniye, çarşaf ve benzeri malzemelerde ücretsiz olarak sağlanır. 5- İşveren veya İşveren vekili tarafından kurulmuş bulunan Sosyal ve Eğitim Tesislerinden işyerinde çalışan T.SAĞLIK-İŞ Sendikası üyeleri de faydalanır. 6- İşyerinde çalışan sendikamız üyesi birinci derece eş, anne, baba ve çocuklarının hastalanması durumunda hastane bünyesindeki sağlık hizmetlerinden işlerinin aksamaması adına öncelikle muayeneleri sağlanır.
MADDE 37- DİSİPLİN CEZALARI
11
Disipline uymayan işçilere işledikleri fiillere göre ceza cetvelinde belirtilen cezalar verilir. Aynı fiilin 1 yıl içinde tekrarı halinde fiilin karşısındaki tekrar sayısına göre gösterilen cezalar uygulanır. Bu cezalar fiilin ağırlık derecesine ve tekrar sayısına göre ihtar, kınama, ücret kesintisi, işyeri değişikliği ve ihraçtır. Disiplin Kurulu kararı olmaksızın işçinin iş sözleşmesi feshedilemez. Disiplin Kurulu kararları işçiye ve sendikaya derhal tebliğ edilir ve Disiplin Kurulu kararlarına karşı yargı organına başvurma hakkı saklıdır.
MADDE 38 - DİSİPLİN KURULLARI.
A- İŞYERİ DİSİPLİN KURULU.
İşyerlerinde 2 işveren, 2 sendika temsilcisinden oluşan İşyeri disiplin kurulu kurulur.
Taraflar kurula asıl üye kadar da yedek üye belirlerler. Sözleşmenin imza tarihinden itibaren bir ay İçerisinde taraflar asıl ve yedek üyelerini yazılı olarak birbirlerine bildirirler. Sendika temsilcisi olarak kurula katılan üyelerden birinin disiplin kuruluna sevk edilmesi halinde yerine yedek üye katılır.
Kurulun başkanlığını İşveren temsilcilerinden biri yapar. Başkanın tensip edeceği bir üye, aynı zamanda kurulun raportörlüğünü ifa eder. Lüzumu halinde, taraflardan birinin yazılı müracaatı ile kurul, kurul başkanı tarafından toplantıya çağrılır. Kurulun gündemi üç işgünü içinde kurul üyelerine gönderilir. Kararlar ekseriyetle alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış olur. Kurul, gündemindeki maddeleri ilk toplantı tarihinden İtibaren beş işgünü içinde karara bağlar. Lüzum görüldüğü takdirde bu süre 15 güne kadar uzatılabilir. Kurulda anlaşmaya varılamayan hususlar bir tutanakla tespit edilerek ilgili evrakı müsbite ile birlikte Üst Disiplin Kuruluna intikal ettirilir. Kurul kararlarına, karar tarihinden itibaren 5 işgünü içinde itiraz edilebilir. Bu sürenin sonunda yapılan itirazlar geçerli değildir.
B - ÜST DİSİPLİN KURULU.
Üst Disiplin Kurulu; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünce işverenlerin ayrı ayrı atayacağı 2'şer temsilci İle sendika Genel Merkezinin bu işyerleri için atayacağı 2 temsilcisinden meydana gelir. Taraflar kurula asıl üye kadar da yedek üye belirlerler. Sözleşmenin imza tarihinden itibaren bir ay içerisinde taraflar asıl ve yedek üyelerini yazılı olarak birbirlerine bildirirler.
Kurulun Başkanlığını işveren temsilcilerinden biri yapar. Başkanın tensip edeceği bir üye aynı zamanda kurulun raportörlüğünü de ifa eder. Mazereti dolayısıyla toplantıya katılamayan asıl üye yerine yedek üye çağrılır. Toplantı gündemi, toplantı tarihinden beş işgünü önceden üyelere yazılı olarak bildirilir. Üst Disiplin Kurulu, İşyeri Disiplin Kurulunca karara varılamayan hususları, ihraç kararlarını ve işyerlerinde çalışan sendika yönetici ve temsilcileri hakkında verilen disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazları, Müfettiş tahkikatlarını, görüşüp karara bağlar. Kararlar ekseriyetle alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış olur. İşverenin 4857 sayılı yasanın 25/11 maddesindeki hakları saklı kalmak kaydıyla disiplin cezaları ekte belirtilmiştir. Cetvelde bulunmayan suçlar İçin kurul kıyasen karar verir. Kurulun verdiği kararlar kesindir.
Ceza cetveli ek’de gösterilmiştir. MADDE 39- İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURULU Toplu iş Sözleşmesi kapsamında yer alan her işyerinde 4857 sayılı yasanın 78. maddesi uyarınca hazırlanan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü hükümlerinin uygulanmasını sağlamak ve denetlemek amacıyla tüzüğe göre işçi sağlığı ve iş güvencesi güvenliği kurulu oluşturulur.
MADDE 40- ÜCRET ÖDEME ZAMANI VE AVANS
Ücretler her ayın sonunda 2 gün içinde ödenir. Ay sonu Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen gün olarak değerlendirilir. Ödeme gününün tatile gelmesi durumunda bir gün önce ödeme yapılır. İşçilere istedikleri takdirde hak edilmiş olmak kaydıyla ve takvim ayının 15’inde aylık ücretinin P’si oranında avans verilebilir.
12
MADDE 41-ÜCRET ZAMMI
A- İYİLEŞTİRME. 01.01.2021 tarihinde işyerinde çalışan işçilerin, 01.01.2021 tarihi itibariyle günlük brüt çıplak ücretleri 120,00-TL/Gün'ün altında olanların, günlük brüt çıplak ücretleri 120,00-TL/Gün'e yükseltilir.
B- BİRİNCİ YIL BİRİNCİ ALTI AY ZAMMI.
01.01.2021 tarihinde işyerinde çalışmakta olan işçilerin, 01.01.2021 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine (İyileştirmeden yararlanan işçilerin A fıkrası ile oluşan ücretlerine) 01.01.2021 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2021 İndeks sayısının, Aralık 2020 İndeks sayısına göre değişim oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, birinci yıl ikinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir.
C- BİRİNCİ YIL İKİNCİ ALTI AY ZAMMI.
İşyerinde çalışmakta olan işçilerin, 30.06.2021 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.07.2021 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2021 İndeks sayısının, Haziran 2021 İndeks sayısına göre değişim oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl birinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir.
D- İKİNCİ YIL BİRİNCİ ALTI AY ZAMMI.
İşyerinde çalışmakta olan işçilerin, 01.01.2022 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2022 İndeks sayısının, Aralık 2021 İndeks sayısına göre değişim oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl ikinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir.
E- İKİNCİ YIL İKİNCİ ALTI AY ZAMMI.
İşyerinde çalışmakta olan işçilerin 30.06.2022 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2022 İndeks sayısının, Haziran 2022 İndeks sayısına göre değişim oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, üçüncü yıl birinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir.
F- ÜÇÜNCÜ YIL BİRİNCİ ALTI AY ZAMMI.
İşyerinde çalışmakta olan işçilerin, 01.01.2023 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.01.2023 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2023 İndeks sayısının, Aralık 2022 İndeks sayısına göre değişim oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, üçüncü yıl ikinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir.
G- ÜÇÜNCÜ YIL İKİNCİ ALTI AY ZAMMI.
İşyerinde çalışmakta olan işçilerin 30.06.2023 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere oranında zam yapılacaktır.
Ancak T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2023 İndeks sayısının, Haziran 2023 İndeks sayısına göre değişim
13
oranının ’i aşması halinde aşan kısmın tamamı, 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere işçilerin 31.12.2023 tarihindeki günlük brüt çıplak ücretlerine zam olarak uygulanacaktır.
H- İşveren tarafından veya sıfırdan kadrolu atanan işçiler yasal asgari ücretle işe alınırlar. Deneme süresini tamamlamaları ve taraf sendikaya üye olmaları halinde; bu işçilerin günlük brüt çıplak ücretlerine (A) fıkrasındaki iyileştirme ile birlikte işe girdiği dönemin ücret zammı uygulanır.
Ancak bu uygulama sebebiyle yeni işe girenlerin ücreti aynı nitelikteki kıdemli işçinin ücretini geçemez.
I- Bu uygulamalar sonucu oluşacak olan yarım Kuruş ve üzeri küsuratlar bir Kuruş’a tamamlanacak, yarım Kuruş’un altındaki değerler dikkate alınmayacaktır.
MADDE 42- İLAVE TEDİYE VE İKRAMİYE A- İlave Tediye Sendika üyesi işçilere 6772 sayılı kanun hükümlerine göre Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilen tarihlerde ilave tediyede bulunulur. B- İkramiye İşverence, sendika üyesi işçilere her yıl 15 Mart’da 30 günlük ücretleri, 15 Eylül’de 30 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ikramiyelerin ödenmesinde işverence verilen her türlü ücretli izinler ile Kanunda çalışılmış gibi sayılan süreler, çalışılmış gibi dikkate alınır. İkramiyeler çalışılan süre ile orantılı olarak ödenir. İlave tediyenin ödeme tarihinden sonra işe başlayan vizeli işçilere yapılacak ilave tediyeler, kıstalyevm usulüne göre hesaplanarak işe tekrar başladıkları tarihten itibaren 1 hafta içerisinde ödenir.
MADDE 43- İŞ SORUMLULUĞU TAZMİNATI
Sendika üyesi işçilere her ay 200,00-TL net iş sorumluluğu tazminatı ödenir.
MADDE 44- EĞİTİM YARDIMI
Bu sözleşme kapsamındaki sendika üyesi işçilere, sözleşmenin birinci yılında ve Eylül ayında net 600,00-TL tutarında eğitim yardımı yapılır.
Bu ödeme sözleşmenin ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 45- ÇALIŞILAN YILLARA GÖRE KIDEM ZAMMI
Sendika üyesi işçilerin çalışmış oldukları her 1 (bir) yıl için sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında net 9,00-TL kıdem zammı uygulanır.
Bu ödeme sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 46- SORUMLULUK TAZMİNATI
Sendika üyesi işçilerden Hastane Yönetimi (işveren) tarafından birimlerinde yönetici (sorumlu) olarak görevlendirilen personele bu görevlerde bulundukları sürece aylık çıplak ücretinin üzerine hiçbir ödemeyi etkilememek üzere sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında net 400,00-TL/ay ödeme yapılır.
Ayrıca, hastane bünyesinde çalışan işçilerden muhasebe, satın alma, tahakkuk, hasta kabul, döner sermaye, faturalandırma, vezne vb. gelir ve gider hesaplarının yapıldığı, nakit veya nakit yerine geçen evrakların incelenmesi, işlenmesi vb. gibi görevlerde çalışan işçilere hiçbir ödemeyi etkilememek üzere net 300,00-TL/ay ödeme yapılır.
Bu ödemeler sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle
14
artırılarak ödenir.
MADDE 47- YEMEK VE KORUYUCU GIDA YARDIMI
a) Bu toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işyerlerinde gece ve gündüz çalışan işçilere fiilen çalıştıkları her gün için doyurucu nitelikte bir öğün, çalışma şartları ve süresi gerekli kılıyor ise iki öğün, işyerinde yatan işçilere üç öğün yemek verilir.
b) Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde başka birimlerde veya kampüs içindeki işyerlerinde görevlendirilen işçilere de bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde günlük yemek ücreti olarak sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında 15,00-TL/gün ödeme yapılır. Üniversite bünyesinde başka bir yemekhane bulunuyorsa işçiler de memur personeller gibi aynı ücreti ödeyerek yemek hakkından yararlanırlar.
Bu ödeme sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 48- GİYİM YARDIMI Sendika üyesi işçilere her yıl Eylül ayının ilk haftasında net 600,00-TL giyim yardımı yapılır.
Bu ödeme sözleşmenin ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 49– AİLE VE ÇOCUK YARDIMI Toplu İş Sözleşmesinden yararlanan a) İşverence, evli olan Sendika üyesi işçinin eşinin çalışmaması ve SGK’dan gelir veya aylık almaması durumunda sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında her ay 200,00-TL aile yardımı ödenir. b) İşverence, Sendika üyesi işçilere Sigortalı veya İsteğe bağlı sigortalı sayılmayan kendi sigortalılığı nedeniyle ve aylık bağlanmamış çocuklarından 18 yaşını lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Mesleki eğitim konumunda belirtilen aday, çırak yada işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları için her ay çocuk yardımı olarak ve 3 çocuk ile sınırlı olmak üzere sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında 40,00-TL, çocuk yardımı ödenir.
c) (a ve b) fıkralarındaki ödemeler sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 50- SERVİS VE TAŞIT YARDIMI
İşveren, üye işçilere işe geliş ve gidişlerini (ücretsiz olarak) temin maksadıyla yeterli miktarda servis aracı sağlar. İşverence vasıta temin edilmediği takdirde işçilere fiilen çalıştıkları her gün için belediye rayiç bedeli üzerinden 2 (iki) tam bilet bedeli net olarak ödenir.
Üniversite, işyerine servis kullanmayarak ilçelerden gelen işçiler için ikamet ettikleri yeri belgelemek şartı ile şehir içi otobüs rayiç bedeli çalıştıkları her gün için 2 (iki) bilet parası olarak net ödenir.
. MADDE 51- DOĞUM - EVLENME - ÖLÜM VE DOĞAL AFET YARDIMI
Sendika üyesi bütün işçilere uygulanmak üzere, üyelerin;
A) Sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında işçinin evlenmesi halinde 750,00-TL evlenme yardımı yapılır.
B) Sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında işçinin çocuğunun doğması halinde 750,00-TL doğum yardımı yapılır.
C) Toplu iş sözleşmesi süresi içinde ana, baba, eş ve çocuklarının birinin ölümü halinde işçinin
15
kendisine 1 (bir) maaşı tutarında ölüm yardımı yapılır.
D) Toplu iş sözleşmesi süresi içinde işçinin kendisinin ölümü halinde yasal mirasçılarına 4 (dört) maaşı tutarında ölüm yardımı yapılır.
E) Toplu iş sözleşmesi süresi içinde işçinin iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle ölümü halinde yasal mirasçılarına 6 (altı) maaşı tutarında ölüm yardımı yapılır.
F) Sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında işçinin; yangın, sel, deprem veya benzeri doğal afetlere uğraması halinde toplu iş sözleşmesinin birinci yılında 5.000,00-TL ikinci yılında doğal afet yardımı yapılır.
Sendika üyeleri, anılan yardımlardan yararlanabilmek için durumu belge ile kanıtlamak zorundadır.
G) (A, B ve F) fıkralarındaki ödemeler sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir. MADDE 52- SOSYAL YARDIM Bu Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bulunan işçilere; sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında her ay 600,00-TL, sosyal yardım ödenir.
Bu yardımın ödenmesinde her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer istirahat hallerinde kıstelyevm yapılmaz.
Bu ödeme sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir. MADDE 53- BULAŞICI HASTALIKLAR VE YIPRANMA TAZMİNATI Hastane bünyesinde çalışan ve sözleşme kapsamında bulunan tüm işçilere sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında her ay net 600,00-TL bulaşıcı hastalıklar risk tazminatı ödenir.
Bu ödeme sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir. MADDE 54-GECE DÖNEMİ a) Akşam saat 20.00’dan sabah saat 06.00’ya kadar geçen süre gece dönemidir. İşin yarıdan fazlası gece döneminde geçmesi halinde o iş gece işi sayılır. Gece döneminde çalışan işçilerin çalıştıkları sürelere ait ücretleri 5 zamlı olarak ödenir. Sürekli olarak gece bekçiliği görevinde istihdam edilen işçiler de bu madde hükümlerine tabidir. b) İşçinin rızası olmadan (gece bekçileri hariç) 15 (onbeş) günden fazla gece işinde çalıştırılamaz.
MADDE 55- ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE TAHSİL YARDIMI.
Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamında bulunan işçilere hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla sözleşmenin birinci yıl birinci altı ayında;
İlk ve ortaokul mezunu işçilere her ay net 100,00-TL,
Lise ve dengi okul mezunu işçilere her ay net 200,00-TL,
Ön lisans mezunu işçilere her ay net 300,00-TL,
Lisans mezunu işçilere her ay net 400,00-TL,
Yüksek lisans yapan işçilere her ay net 500,00-TL, tahsil yardımı yapılır.
Bu ödemeler sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir. MADDE 56- İŞ SÜRELERİ VE FAZLA ÇALIŞMA A- İş Süreleri
16
a- Genel olarak iş süresi günde 8 haftada 40 saattir. (Çalışanların saat ve sürelerini işveren ayarlar) Cumartesi günü akdi tatildir. Hafta tatili Pazar günüdür. b- İşçinin işinde çalışmaksızın fakat işyerinde işe hazır durumda bekleyerek geçirdiği zamanlar iş süresinden sayılır. c- Yaptıkları işler gereği kısa süreli çalışması gerekenler hakkında "sağlık kurulları bakımından günde ancak yedi buçuk saat veya daha az çalışması gereken işler hakkında tüzük" hükümleri uygulanır, d- İşyerinde çalışan Sendika üyeleri işe çağrıldıklarında hafta tatili ve Cumartesi günlerinde çalışmayı kabul eder. Cumartesi ve Pazar günleri çalışma yaptırılacaksa isteklilere öncelik tanınır. B- Fazla Çalışma
a- Kanunda belirlenen haftalık 40 saatlik çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar fazla çalışmadır. İşveren, fazla çalışma yapılmasını istediğinde, işçi kabul eder.
b- Fazla çalışmalarda her bir fazla saat çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının u yükseltilmesi suretiyle ödenir.
c- Ücret ödeme dönemi içinde (ayın 15’den takip eden ayın 14’ü akşamına kadar) yapılan fazla çalışmaların ücretleri; ücretin ödendiği takvim ayının son iş gününde ödenir.
MADDE 57-NÖBET VE İCAPÇILIK a) İcapçı olarak görevlendirilmiş olanlara icapçı kaldıkları her gün için iki saatlik fazla çalışmayı tekabül eden ücreti ödenir. İcapçılık esnasında göreve çağrılanlara ayrıcı 15. maddenin (b) fıkrasına göre fazla mesai ödenir. b) İşçilere normal mesaisinin dışında nöbet tutturulması halinde, nöbet tutulan süre kadar fazla çalışma ücreti ödenir.
MADDE 58- DENGE ÖDENEĞİ
İşçilere müktesep hak sayılmak ve başka bir ödemeyi etkilememek kaydıyla, her yıl
bir defa Mayıs ayında brüt 1.000,-TL denge ödeneği ödenecektir. Yıl içinde alınan ücretsiz izin günleri dikkate alınarak kıstelyevm yapılır.
Bu ödeme sözleşmenin birinci yıl ikinci altı ayında, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarında, üçüncü yıl birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenir.
MADDE 59- ÇALIŞMA ALANLARINA, BİRİMLERİNE GÖRE HİZMET ZAMMI
A- Bu toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan ve dahil olan sağlıkçı işçi personellere (Hemşire, Ebe, ATT, Paramedik, Anestezi Teknisyeni, Cerrahi Teknisyeni, Klinik Destek, Hastabakıcı, laboratuvarlardaki tüm sağlık çalışanları, Radyoloji ve Röntgen Tekniker ve Teknisyenleri, Biyolog, Kimyager vb., teknik servislerde çalışan tüm teknik elemanlara, çamaşırhanede çalışanlara, Biyomedikal, HBYS, Bilgi İşlem, Otomosyon vb. dahil, sterilizasyon ve acillerde çalışan işçiler, tıbbi atıkta çalışan işçiler) hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla her ay aylık çıplak ücretlerinin 5’i tutarında hizmet zammı ödenir.
B- A fıkrası dışında kalan tüm işçi personellere hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla her ay aylık çıplak ücretlerinin %’i tutarında, hizmet zammı ödenir.
MADDE 60-HAFTA TATİLİ ÇALIŞMA
İşçilerin hafta tatili çalışmalarında ödenecek yevmiye miktarı hak ettiği de dahil olmak üzere 3 (üç) yevmiye olarak ödenir. MADDE 61- DEVAM DURUMU-ÇALIŞILAN GÜNLER VE FAZLA ÇALIŞMANIN TESPİTİ İşçiler, imza föyü imzalar veya Personel kimlik kartı ile Elektronik ortamda işe giriş çıkış işlemi yapar. Bu kayıtlar idare amirleri tarafından devamlı kontrol edilir.
17
Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde çalışma yapacak işçiler daha öncesinden listelerle belirlenir ve işçiler çalışacağı Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerini önceden öğrenmiş olur. Haftalık çalışma saatinin dışında acil olarak tekrar işe çağrılan işçiye fazla mesai ücreti ödenir.
MADDE 62- KREŞ VE SOSYAL TESİSLERDEN YARARLANMA
İşyerinde çalışan sendika üyesi işçilerin 0-6 yaş grubu aralığındaki çocukları kreşten ilgili yönetmelik uyarınca yararlanırlar.
Aynı işyerinde çalışan memur personellere sağlanan (kreş, çocuk bakım yurtları) imkanlar işçi personellere de sağlanır.
İşçiler, üniversiteye ait sosyal tesislerden kurallara uymak koşulu ile yararlanırlar.
MADDE 63- SAĞLIK YARDIMI
İşçinin hastalanması veya iş kazasına uğraması halinde muayene ve tedavisi için gerekli vizite kâğıdı verilir. Hastalık veya iş kazası nedeniyle işçiye SGK’ca ödenmeyen veya noksan ödenen hakları, hastalık veya istirahatı devam ettiği sürece tama iblağ edilerek ödenir. Viziteye çıkan işçilerin günlük ve diğer ücretlerinden kesinti yapılamaz.
İşçinin eş ve çocuğunun tedavisi için SGK Mevzuatına göre lüzum görülmesi halinde refakat edecek sendika üyesi işçilere en çok 5 işgününü geçmemek üzere ücretli izin verilir.
MADDE 64- UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜM KURULU.
Toplu iş sözleşmesinin uygulaması ile hükümlerinin yorumu konusunda çıkacak uyuşmazlıkların ilk kademe olarak işyerlerindeki işveren vekilleri ile sendika temsilcileri arasında halli esastır. Bu şekilde halli mümkün olmayan uyuşmazlıklar Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nde teşekkül ettirilen Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu'nda tetkik edilir. Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu, 3 işveren temsilcisi ile 3 sendika temsilcisinden oluşur. Ayrıca, 3'er adet yedek temsilci de seçilir. Kurula işveren temsilcilerinden biri başkanlık eder.
Kurul taraflardan birisinin başvurusu üzerine toplanır (yazılı çağrıda hangi konuların görüşülmesi istendiği açıkça belirtilir). Toplantı için çağrı yapılır. Kurul, daveti müteakip 3 işgünü içinde toplanarak uyuşmazlık konusunun varit olup olmadığını, varit ise giderilmesi çarelerini araştırır ve 15 gün içinde karara bağlar.
Taraflar kurul kararlarına uymak zor

Yorumlar
Yorum Yap
Cevapla